achtergrond 1

Relatietherapie

Wanneer relatiebegeleiding?

Er zijn verschillende redenen waarom je je kunt aanmelden voor relatiebegeleiding, bijvoorbeeld:

  • Jullie hebben veel ruzie en het levert eigenlijk niets op; sterker nog vaak raak je meer van elkaar verwijderd.
  • Jullie zijn uit elkaar gegroeid; de verschillen zijn zo groot.
  • Je begrijpt elkaar niet meer.
  • Er is een derde in het spel.
  • Een van beiden vraagt zich af of hij/zij wel door wil gaan met de relatie.
  • Je vraagt je af hoe jullie op een goede manier uit elkaar kunnen gaan.

Wat kun je verwachten?

Als je problemen hebt met het geven en krijgen van de liefde die je wilt, dan kun je daar iets aan doen. In de therapie krijg je inzicht in jezelf en in elkaar en leer je vaardigheden die je in je relatie kunt toepassen. Je leert hoe je gevoeliger en zorgvuldiger kunt communiceren, hoe je destructief gedrag kunt afleren en hoe je je energie kunt inzetten om aan elkaars behoeften tegemoet te komen. Geleidelijk wordt de neerwaartse spiraal omgebogen in een proces van emotionele groei die beide partners ten goede komt.

De relatiebegeleiding die ik geef, is onder andere gebaseerd op de visie en de werkwijze van de EFT (Emotional Focused Therapy) en op het werk van relatietherapeut Harville Hendrix (auteur van De volwassen relatie). De aanpak is in grote lijnen als volgt:

Intakegesprek

In het intakegesprek kijken we of het klikt en of we samen tot een eerste behandelplan kunnen komen. Ik zal vragen stellen over de huidige problemen in de relatie, de ontstaanswijze ervan, de huidige levenssituaties (onder andere vrienden, familie, werk en verslavingen) en belangrijke zaken uit jullie relatie- en levensgeschiedenissen.

Aan het eind van het gesprek zal ik mijn indruk geven en een voorstel doen voor de behandeling: de werkwijze en de mogelijke duur van de behandeling. In principe zal er na het gezamenlijke intakegesprek, ook een individueel gesprek plaatsvinden.

De begeleiding

De begeleiding zal zo mogelijk wekelijks beginnen en meestal later naar 1 maal in de 2-3 weken gaan. De relatiegesprekken duren meestal anderhalf uur en kunnen zowel overdag als 's avonds plaatsvinden.

Tijdens de gesprekken werken we eraan om je meer bewust van je eigen gevoelens en die van je partner te worden. Ook wordt duidelijk welke interactiepatronen goed en juist niet goed werken. Verder kun je verwachten dat we werken met (relatie)opstellingen (volgens de methode van Bert Hellinger en Franz Ruppert), communicatieoefeningen en huiswerkopdrachten.

In de gesprekken zal het hier en nu centraal staan. Ook kijken we naar het verleden om jezelf en je partner beter te kunnen begrijpen. Soms worden er naast de relatiegesprekken ook individuele gesprekken gevoerd.

Afronding van de begeleiding

Meestal zijn we het na verloop van tijd samen eens over het afsluiten van de begeleiding. De behandeldoelen zijn dan meestal gehaald. Dat betekent vaak dat jullie naar elkaar zijn toegegroeid, dat er meer intimiteit is, dat de verschillen meer gewaardeerd worden en/of dat er beter gepraat wordt met elkaar.

Relatie Therapie