achtergrond 1

Hypnotherapie

Over hypnose en over het gebruik ervan is al veel geschreven. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want al in de Griekse Oudheid was men volop vertrouwd met hypnose als therapeutisch middel.

Wat is hypnose?

Iedereen heeft, meestal zonder het bewust te zijn, ervaring met een toestand van trance, bijvoorbeeld:

  • Zo opgaan in een boek of film dat je iemand niet hoort binnenkomen.
  • Dagdromen, waarbij je zó opgaat in je innerlijke wereld, dat de buitenwereld vervaagt.

Een dergelijke ervaring wordt een alledaagse of spontane trance genoemd. Hypnose is een soortgelijke trance-ervaring. Tijdens een hypnotische trance kan op een gemakkelijke manier contact worden gemaakt met het onbewuste. Trance is een toestand van geconcentreerde aandacht op je innerlijke mens. Hypnose is dus geen slaap. Terwijl je geconcentreerd bezig bent met wat je in trance beleeft, blijf je toch volledig bewust in het hier en nu.

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een vorm van kortdurende psychotherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van trance en hedendaagse technieken zoals NLP, regressie, imaginatie en dergelijke om je klachten, problemen of belemmeringen snel en op een doeltreffende manier aan te pakken.

In trancetoestand maak je contact met je eigen innerlijk, omdat je aandacht sterk naar binnen is gericht. Op zo'n moment kan je delen van jezelf bereiken waar je met je rationele bewustzijn geen toegang tot toe hebt. Hierdoor krijg je meer inzicht. Je bent dus beter in staat om grip te krijgen op je onbewuste reacties en mogelijkheden. Door op deze wijze met je onbewuste in contact te komen, worden zelfherstellende processen in je lichaam gestimuleerd. Je leert beter omgaan met emoties en je lichamelijke en geestelijke capaciteiten.

Ik help je door middel van vragen, opmerkingen en suggesties om die omgeving voor jezelf te creëren, waarin je meer inzicht in jezelf krijgt en optimaal gebruik maakt van je mogelijkheden.

Enkele aspecten van hypnose die relevant voor de therapeutische toepassing zijn:

  • Iedereen met een normale intelligentie kan het leren.
  • Een hypnotherapiesessie geeft je meer inzicht en grip op jezelf. Het kan soms lijken op slapen of wegdromen, maar je bent juist heel alert en geconcentreerd.
  • Het is niet zo dat je onmiddellijk geconfronteerd wordt met tal van klachten, onbewuste ballast of ontdekkingen. Ook in de hypnotherapiesessie zal je als je iets wilt vinden vaak moeten zoeken.
  • Je hoeft niet alles wat je wilt aanpakken of verwerken bewust te worden, te herbeleven of te herinneren. De meeste dingen verwerk je immers al onbewust en van dat proces kun je ook in therapie gebruik maken.
  • Soms is het prettig als je in de relaxstoel ligt en in andere gevallen kun je gewoon op je stoel, in gesprek met je therapeut, je aandacht naar binnen richten.
  • Vaak wordt belangrijke vooruitgang geboekt door het ontdekken van tal van onbewuste mogelijkheden waarmee je effectief dingen kunt aanpakken.
  • Door de dingen die je gaandeweg de sessie leert, ontdekt, aanpakt, opruimt of activeert, krijg je meer grip en controle over jezelf en je leven.


Klachten bij de oorzaak aanpakken

Vaak ligt de oorzaak van klachten/ problemen op onbewust niveau. Met hypnotherapie kun je je aandacht geconcentreerd naar binnen richten en zo contact maken en invloed uitoefenen op dat onbewuste niveau. Op die manier krijg je een beter zicht en meer grip op de oorzaak van je klacht of probleem, en nog belangrijker: op je mogelijkheden, en wat er moet gebeuren om van je klacht af te komen.

Snel en blijvend vooruitgang boeken

Met behulp van hypnotherapie leer je dus, bewust en onbewust, klachten bij de basis aan te pakken en zo daadwerkelijk en blijvend vooruitgang te boeken. Dat gaat sneller dan je wellicht voor mogelijk houdt. Je zult verrast zijn te ontdekken wat je allemaal kunt bereiken. De meeste behandelingen kunnen binnen de 5 -7 sessies met succes worden afgerond. Het is echter geen uitzondering dat binnen 3 sessies al een gewenst resultaat wordt bereikt.

Voor wie is hypnotherapie geschikt?

Voor iedereen met een goede motivatie en inzet wordt meestal in een korte tijd positieve resultaten behaald. De behandelduur is mede afhankelijk van hoe diep geworteld de klacht is. De ervaring leert dat in veruit de meeste gevallen de therapie wordt beleefd als zeer verrassend en tegelijk diep ingrijpend.

Hoe werkt een hypnotherapeut?

Ik behandel niet de klacht maar de oorzaak. Daarom vindt er eerst een intakegesprek plaats, waarbij alle voor de therapie belangrijke informatie in kaart wordt gebracht. Ik werk met de cliënt toe naar het stellen van een doel. Het kan ook voorkomen dat het doel al meteen duidelijk is; dan kan er al tijdens het eerste gesprek een start worden gemaakt met de therapie.

In het begin van de therapie maak je op een ontspannen manier kennis met hypnose. Vervolgens werken we verder toe naar je doel. Je zult aanwijzingen krijgen hoe je jezelf kunt blijven verrijken en ontspannen, ook als de therapie is afgerond. Deze therapievorm heeft onder andere als voordeel dat je in de toekomst meer problemen zonder hulp van een therapeut kunt oplossen. En dat is uiteindelijk toch wat de meeste mensen willen.

Wanneer hypnotherapie?

Je kunt met hypnotherapie een breed scala van klachten, problemen of belemmeringen snel en effectief aanpakken. Bijvoorbeeld: angsten, spanningen, onzekerheid, onverwerkte ervaringen, ongewenst gedrag en psychosomatische klachten. Ook kun je met behulp van deze therapievorm leren hoe je meer gebruik kunt maken van je vermogens en kwaliteiten. Hierbij kun je denken aan: verbeteren van je concentratie, doorzettingsvermogen, creativiteit en ook het verbeteren van sociale vaardigheden en werkprestaties.