achtergrond 1

EMDR en EFT

Alle negatieve emoties worden veroorzaakt door een disbalans in ons energiesysteem!

Algemeen

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) en EFT (Emotional Freedom Techniques) zijn zeer effectieve vormen van psychotherapie voor het genezen van emotionele problemen. Alle emotionele problemen ontstaan door ervaringen die negatieve opvattingen tot gevolg hebben. Beide methoden kunnen ertoe bijdragen dat deze ervaringen snel en doeltreffend worden verwerkt.

Overeenkomsten en verschillen

EFT en EMDR zijn beide gericht op het oplossen van de emotionele ladingen, herinneringen, trauma of angsten. Ze zijn beide gericht op je goed voelen. EFT wordt vaak veel breder toegepast op allerlei andere klachten. EMDR en EFT zijn zeer krachtige en effectieve methoden die veel sneller tot een oplossing leiden dan allerlei gesprekstherapieën.

Bij EMDR werken we met oogbewegingen, terwijl je focust op een herinnering of angst.

EFT richt zich op het aanraken van meridiaanpunten in combinatie met een volledige ademteug. Een onderdeel van de behandeling is ook een hersenbalanceer-oefeningen (de Gamut-procedure) waaronder oogbewegingen. Ook bij EFT wordt er tegelijkertijd gefocust op een herinnering of angst.

Wanneer EMDR, wanneer EFT?

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat zowel EMDR als EFT een zeer effectieve therapie is voor het verwerken van psychotrauma, en wereldwijd passen therapeuten beide methoden bovendien met succes toe bij tal van andere problemen, zoals angsten, fobieën en rouwverwerking.

Afhankelijk van de klacht wordt gekozen voor één van beide technieken. Een voordeel van EFT is dat je dit als cliënt thuis ook kunt toepassen. Je kunt dan na een behandeling het formulier downloaden waarop de techniek staat beschreven.

Wat kan je als cliënt verwachten van EMDR?

Na een voorbereidend gesprek, zal ik plaatsnemen tegenover jou. Ik zal je vragen aan een bepaalde gebeurtenis terug te denken. Terwijl jij de gebeurtenis voor de geest haalt, vraag ik je mijn vingers te volgen die ik op een afstand van ongeveer 30 centimeter, voor je gezicht langs, heen en weer beweeg. Ook het geven van afwisselende tikjes op je linker en rechter knie kan worden toegepast. Na elke set nemen we een korte pauze; ik vraag je dan wat je ervaart. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Aan jou wordt na elke set oogbewegingen gevraagd je te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

Soms is één sessie al voldoende. Overigens is het niet ongebruikelijk dat er meerdere sessies worden toegepast, om optimaal rendement te bereiken.

Wat kan je als cliënt verwachten van EFT?

Na een voorbereidend gesprek, zal ik je vragen om hardop een zin na te zeggen die te maken heeft met je probleem. Dit herhalen we drie keer en terwijl je het probleem hardop benoemt, activeer je de meridiaanpunten door deze zelf te kloppen. Dit herhaal je zoveel als nodig is.

EFT Downloads

EFT puntenbeschrijving (PDF: 24,3 Kb)
EFT protocol (PDF: 18,3 Kb)
EFT tappunten (PDF: 117,7 Kb)

 


 

Meer informatie? Voor meer informatie verwijs ik je naar www.emdr.nl en www.eftnederland.nl. Wil je meer lezen over hoe een cliënt de EMDR bij mij heeft ervaren? Lees dan verder bij ervaringen van cliënten.

 


Praktijk Dynamo